Vergeving
Vergeven is het loslaten van iedere hoop op een beter verleden. Het gaat over het opgeven van verwachtingen. Het is een helend innerlijk proces.

We leerden vroeger dat je moest vergeven, maar er werd niet bij verteld hoe je dat dan deed. Maar eigenlijk is vergeven eenvoudig, als je het kunt zien als een innerlijke schoonmaak. Je doet het uit liefde voor jezelf. Je hebt de ander, de ‘dader’, er niet bij nodig om te vergeven. Dat is de grote misvatting over vergeven: dat het over de ander gaat. Het gaat over jou. Jij kunt het aan jezelf geven.

En je hoeft niet te wachten tot de dader berouw toont, excuses aanbiedt, of op z’n knieën gaat. Je hoeft ook niet te proberen zijn motieven, of zijn jeugd te begrijpen, of te snappen waarom hij deed wat hij deed. Zolang we met de dader bezig blijven, komen we niet echt toe aan ons eigen proces, onze pijn, ons verdriet. Dat innerlijke proces gaat over het loslaten van wraak, haat, slachtofferschap en oordelen.

Je erkent dat je in je verwachtingen bent teleurgesteld, maar je stopt ermee nog langer van de ander te verlangen dat die jou gelukkig gaat maken. Je maakt daarmee je verleden schoon, zodat je in het heden weer vrij bent om te ademen. Vergeven geeft letterlijk ruimte in je lijf, in je leven. Het maakt je innerlijk gezond, ook lichamelijke klachten kunnen erdoor verdwijnen. Het is het mooiste geschenk dat je jezelf kunt geven.

Sessie en tarief
Ik ben opgeleid en gecertificeerd (in het voorjaar van 2018 door Willem Glaudemans) om individuele vergevingsprocessen te begeleiden. Het kan gaan om vergeving van anderen of van jezelf. Bel me gerust als je er meer over wilt weten. Meestal duurt een sessie zo’n 2 uur. Soms is er meer tijd nodig. Het tarief voor particulieren bedraagt €125,00 per uur (incl. 21% BTW). Het tarief voor bedrijven is op aanvraag beschikbaar. 

Als je er meer over wilt lezen, dan raad ik het volgende boek van harte aan: Boek van Vergeving, een gids van wond naar wonder van Willem Glaudemans.

Interesse?

Neem telefonisch contact met me op: